23. Juna 2024.

Preminuo je Isen Gaši

Sa tugom i bolom, obaveštavamo javnost da nas je nakon kraće bolesti napustio bivši Predsjednik Romskog Savjeta, Isen Gaši. ( 2008-2021)

Isen Gaši je čitav svoj život posvetio borbi za prava Rom1a, često je bio usamljen, ali nikada nije odustao od svojih principa. Kao Predsjednik Romskog Savjeta, Isen Gaši je ostavio neizbrisiv trag u razvoju, integraciji, inkluziji i socijalizaciji romske zajednice u crnogorsko društvo. Bio je neumoran borac za prava svojih sunarodnika.

Njegova neosporiva predanost i ljubav prema svom narodu bili su izvor inspiracije za sve nas u Romskom savjetu, ali i za buduće generacije, koje dolaze i stasavaju. Bez obzira na narušeno zdravlje, nikada nije odustajao od svojih ciljeva. Često bi nam govorio: “Tu smo zbog njih, želim im pomoći koliko god mogu.”

Isen Gaši će ostati neprevaziđeni lider unutar romske zajednice. Pamtićemo ga kao čovjeka koji je neizmerno volio svoj narod i svoju Domovinu Crnu Goru. Njegova skromnost, plemenitost i izuzetna inteligencija odražavaju njegovu istinsku veličinu ličnosti. Bio je čovjek gospodskih manira i vrlina, cijenjen i poštovan od strane svih koji su ga poznavali, Roma ali i Ne/roma.

Isen Gaši je obavljao funkciju predsjednika Romskog Nacionalnog Savjeta u tri mandata od 2008. do 2021. godine, kada se, zbog bolesti, povukao sa te odgovorne pozicije, ustupivši mjesto mlađim sunarodnicima. Njegovo nasleđe i doprinos neće biti zaboravljeni, a njegova prisutnost i posvećenost ostaju urezani u sjećanja svih nas koji smo ga poznavali. Neka mu Allah podari najljepši Džennet, a porodici i rodbini izražavamo najdublje saučešće.

Podgorica,03.02.2024.

✍️Medijska Služba Romskog Nacionalnog Savjeta

  1. ↩︎