15. Aprila 2024.

Saopštenje Romskog Savjeta za intervenciju nadležnih organa:

Danas smo duboko potreseni i žalosni zbog tragedije koja je pogodila našu zajednicu u naselju ispod brda Volujica u Baru. Gubitak četiri života, od kojih su troje bili maloljetnici, ostavlja nas u tuzi i šoku. Naše misli su s porodicama stradalih, koje su suočene s nenadoknadivim gubicima.

Ova tragedija naglašava hitnu potrebu za pažnjom prema dislokaciji porodica romske populacije. Činjenica da su mnoge porodice prisiljene da žive u montažnim barakama, bez adekvatnih uslova i bezbjednosti, predstavlja ozbiljan društveni problem. Bez odgovarajućih mjera podrške i zaštite, te porodice su izložene većem riziku od nesreća kao što je ovaj požar.

Pozivamo nadležne organe da ne samo da istraže uzroke ove tragedije, već i da preduzmu konkretne korake kako bi se poboljšali uslovi stanovanja za romsku populaciju u Baru i širom Crne Gore. Neophodno je osigurati da sve porodice imaju pristup sigurnom i adekvatnom smještaju, kao i pristup sredstvima zaštite od požara i drugih nesreća.

Nastavit ćemo sarađivati s nadležnim organima i drugim relevantnim institucijama kako bismo pružili podršku porodicama pogođenim ovom tragedijom i kako bismo zajedno radili na stvaranju boljih uslova za sve naše sunarodnike.

Romski Savjet za intervenciju nadležnih organa ostaje posvećen zaštiti i promociji interesa romske zajednice i radi na osiguranju da se ovakve tragedije ne ponavljaju.

Hvala svima koji su izrazili solidarnost i podršku u ovim teškim trenucima.

Podgorica, 15.02.2024. god.

Predsjednik Romskog savjeta,Mensur Šaljaj