23. Juna 2024.

Stvarna politička volja za inkluziju RE populacije u sistem odlučivanja suštinski ne postoji

Okrugli sto „Kako do djelotvornog učešća RE populacije u sistemu odlučivanja?“ je jedna od aktivnosti u okviru projekta “Na putu do inkluzije RE populacije u sistem odlučivanja u Crnoj Gori“, koji sprovodi CeMI uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Projektna koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je ta organizacija u okviru projekta sprovela kvalitativno istraživanje u okviru kojeg su kao jedan od ključnih uzroka lošeg društvenog položaja i socio-ekonomskog statusa najvećeg broja pripadnika/ ca RE populacije, ispitanici navodili odsustvo autentičnih predstavnika zajednice u tijelima političkog odlučivanja.

Predsjednik Upravnog odbora Romskog savjeta, Senad Sejdović, podsjetio je da je 2013. godine na redu u Skupštini bilo pitanje izmjena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika i smanjenje cenzusa sa 0,7 odsto na 0,35 odsto, što je, kako je istakao, krucijalno za političku participaciju Roma.

„Tada niko nije digao ruku za taj zakon. Ova zajednica može stići do svojih prava na puno lakši način i to je cilj i svrha ovih izmjena zakona“, naveo je Sejdović.